Yoga Day Quiz Questions And Answers PDF

Yoga Day Quiz Questions And Answers PDF Download

Yoga Day Quiz Questions And Answers PDF download link is given at the bottom of this article. You can direct download PDF of Yoga Day Quiz Questions And Answers for free using the download button.

Yoga Day Quiz Questions And Answers PDF Summary

Dear readers, here we are providing Yoga Day Quiz Questions And Answers PDF to all of you. Yoga is not only good for physical health but also for mental health. International Yoga Day is celebrated every year to tell the importance of yoga and to spread awareness among people about it.
Let us tell you that like every year, this time too, International Yoga Day will be celebrated on 21st June. Every year a theme is kept for celebrating Yoga Day. The theme of the 8th edition of International Yoga Day, which is celebrated in the year 2022, is “Yoga for Humanity”. Yoga Day will be celebrated across the world on the theme “Yoga for Humanity”.
It is worth mentioning that India is called Yoga Guru. That is why the Ministry of Ayush chose this special theme of Yoga Day to be held worldwide on 21st June. According to the information, this time the main program will be held in Mysore, Karnataka. PM Modi will lead this special program in Mysore.

Yoga Day Quiz Questions And Answers PDF

1. How many koshas do humans have as per the yogic system?

  • A. 2
  • B. 3
  • C. 4
  • D. 5

Ans. D
Explanation: As per the Taittiriya Upanishad, an ancient Tantric yoga text, a human being is described as having five sheaths, or koshas.

2. Name the asana in which waist and arms look like a cobra?

  • A. Bhujangasana
  • B. Ardhachakrasana
  • C. Vakrasana
  • D. None of the above

Ans. A
Explanation: Bhujangasana is known as Cobra pose.
3. Karma yoga is a branch of yoga based on the teaching of which text?

  • A. Ashtavakra Samhita
  • B.  Bhagavad Gita
  • C. Hatha Yoga Pradipika.
  • D. Vedas

Ans. B
Explanation: Karma yoga is the yoga of action or work; specifically, karma yoga is the path of dedicated work. It is based on the teaching of Bhagavad Gita.
4.  What is the theme of International Day of Yoga 2021?

  • A. Yoga for well-being
  • B. Yoga for all
  • C. Yoga for People
  • D. None of the above

Ans. A
Explanation: The theme of International Day of Yoga 2021 is “Yoga for well-being”.
5. What is the theme of International Day of Yoga 2020?

  • A. Climate Change
  • B. Yoga for Health-Yoga at Home
  • C. Connect the Youth
  • D. Yoga for Health

Ans. B
Explanation: The theme of  International Day of Yoga 2020 is “Yoga for Health-Yoga at Home”.
6. What is the name of the video blogging contest jointly organised by the Ministry of AYUSH (MoA) and the Indian Council of Cultural Relations (ICCR) in 2020?

  • A. My words and Yoga
  • B. Practicing Yoga
  • C. My Life, My Yoga
  • D. Yoga is life

Ans. C
Explanation: The Prime Minister of India Shri Narendra Modi had called upon one and all to participate in the ‘My Life, My Yoga’ video blogging contest that is jointly organised by the Ministry of AYUSH (MoA) and the Indian Council of Cultural Relations (ICCR), during his Mann Ki Baat address to the nation on 31 May, 2020.
7. In 2020, which International Day of Yoga was celebrated?

  • A. 3
  • B. 4
  • C. 5
  • D. 6

Ans. D
Explanation: On 21 June, 2020, the 6th International Day of Yoga was celebrated and for the first time it was celebrated on 21 June, 2015.
8. In the Video Blogging Contest of 2020 for yoga, the Indian contestant got how much worth INR first prize?

  • A. 1.5 lakh
  • B. 1 Lakh
  • C. 50K
  • D. 25K

Ans. B
Explanation: For Indian contestants, prizes worth INR. 1 lakh, 50K and 25K for the 1st, 2nd and 3rd rank respectively within each of the categories have been announced within the first leg
9. At global level in the Video Blogging Contest of 2020 for yoga, the 1st ranking winner got how much US$?

  • A. US$3000
  • B. US$2500
  • C. US$1500
  • D. US$1000

Ans. B
Explanation: At the global level, US$2500, US$1500, US$1,000 for 1st, 2nd, and 3rd ranking had been announced.
10. Which of the following statement is/are correct about Yoga?

  • A. Yoga is practiced since ancient India. It is a physical, mental and spiritual practice.
  • B. The ‘yoga’ word is derived from Sanskrit.
  • C. Yoga means to join or unite, represent the union of body and consciousness or alertness.
  • D. All the above are correct

Ans. D
Explanation: Yoga is practiced since ancient India. It is a physical, mental and spiritual practice. From Sanskrit, the word ‘Yoga’ is derived. Yoga means to join or unite, represent the union of body and consciousness or alertness.
11. What was the theme of International Day of Yoga 2019?

  • A. Climate Action
  • B. Yoga for Heart
  • C. Yoga remains connected
  • D. Yoga for All

Ans. A
Explanation: The theme of International Day of Yoga 2019 was Climate Action. Yoga is a way of fighting climate change. Changing our lifestyle and creating awareness, it can help us to deal with the issue of climate change.
These are some questions and answers with an explanation based on International Day of Yoga. Hope you like it and gained knowledge about the day and yoga.

Definition of Yoga in classical Texts

The term yoga has been defined in a number of ways in Indian philosophical and religious traditions.

 
Source Text Approx. Date Definition of Yoga
Vaisesika sutra c. 4th century BCE “Pleasure and suffering arise as a result of the drawing together of the sense organs, the mind and objects. When that does not happen because the mind is in the self, there is no pleasure or suffering for one who is embodied. That is yoga” (5.2.15-16)
Katha Upanishad last centuries BCE “When the five senses, along with the mind, remain still and the intellect is not active, that is known as the highest state. They consider yoga to be firm restraint of the senses. Then one becomes un-distracted for yoga is the arising and the passing away” (6.10-11)
Bhagavad Gita c. 2nd century BCE “Be equal minded in both success and failure. Such equanimity is called Yoga” (2.48)”Yoga is skill in action” (2.50) “Know that which is called yoga to be separation from contact with suffering” (6.23).
Yoga Sutras of Patanjali c. first centuries CE[17][18][note 1] 1.2. yogas chitta vritti nirodhah – “Yoga is the calming down the fluctuations/patterns of mind”
1.3. Then the Seer is established in his own essential and fundamental nature.
1.4. In other states there is assimilation (of the Seer) with the modifications (of the mind).
YogācārabhūmiŚāstra (Sravakabhumi), a Mahayana Buddhist Yogacara work 4th century CE “Yoga is fourfold: faith, aspiration, perseverance and means” (2.152)
Kaundinya’s Pancarthabhasya on the Pasupatasutra 4th century CE “In this system, yoga is the union of the self and the Lord” (I.I.43)
Yogaśataka a Jain work by Haribhadra Suri 6th century CE “With conviction, the lords of Yogins have in our doctrine defined yoga as the concurrence (sambandhah) of the three [correct knowledge (sajjñana), correct doctrine (saddarsana) and correct conduct (saccaritra)] beginning with correct knowledge, since [thereby arises] conjunction with liberation….In common usage this [term] yoga also [denotes the Self’s] contact with the causes of these [three], due to the common usage of the cause for the effect.” (2, 4).
Linga Purana 7th-10th century CE “By the word ‘yoga’ is meant nirvana, the condition of Shiva.” (I.8.5a)
Brahmasutra-bhasya of Adi Shankara c. 8th century CE “It is said in the treatises on yoga: ‘Yoga is the means of perceiving reality’ (atha tattvadarsanabhyupāyo yogah)” (2.1.3)
Mālinīvijayottara Tantra, one of the primary authorities in non-dual Kashmir Shaivism 6th-10th century CE “Yoga is said to be the oneness of one entity with another.” (MVUT 4.4–8)
Mrgendratantravrtti, of the Shaiva Siddhanta scholar Narayanakantha 6th-10th century CE “To have self-mastery is to be a Yogin. The term Yogin means “one who is necessarily “conjoined with” the manifestation of his nature…the Siva-state (sivatvam)” (MrTaVr yp 2a)
Śaradatilaka of Lakshmanadesikendra, a Shakta Tantra work 11th century CE “Yogic experts state that yoga is the oneness of the individual Self (jiva) with the atman. Others understand it to be the ascertainment of Siva and the Self as non-different. The scholars of the Agamas say that it is a Knowledge which is of the nature of Siva’s Power. Other scholars say it is the knowledge of the primordial Self.” (SaTil 25.1–3b)
Yogabija, a Hatha yoga work 14th century CE “The union of apana and prana, one’s own rajas and semen, the sun and moon, the individual Self and the supreme Self, and in the same way the union of all dualities, is called yoga. ” (89)

You can download Yoga Day Quiz Questions And Answers PDF by clicking on the following download button.

Yoga Day Quiz Questions And Answers pdf

Yoga Day Quiz Questions And Answers PDF Download Link

REPORT THISIf the download link of Yoga Day Quiz Questions And Answers PDF is not working or you feel any other problem with it, please Leave a Comment / Feedback. If Yoga Day Quiz Questions And Answers is a copyright material Report This. We will not be providing its PDF or any source for downloading at any cost.

RELATED PDF FILES

Leave a Reply

Your email address will not be published.