The Tale Of Custard The Dragon Class 10 Questions and Answers PDF

The Tale Of Custard The Dragon Class 10 Questions and Answers PDF Download

The Tale Of Custard The Dragon Class 10 Questions and Answers PDF download link is given at the bottom of this article. You can direct download PDF of The Tale Of Custard The Dragon Class 10 Questions and Answers for free using the download button.

The Tale Of Custard The Dragon Class 10 Questions and Answers PDF Summary

Greetings to all, today we are going to give you The Tale Of Custard The Dragon Class 10 Questions and Answers PDF for the assistance of all the students as well as teachers. We have included answers to each question of the textbook in the required detail. To be a step forward in the examinations, it is a must for the students to have a sound grasp of the textbooks. To help you with that, we offer NCERT Solutions for Class 10th English that are well-structured and comprehensive.

The explanations given here are drafted by our team of subject-matter experts, according to the guidelines of the CBSE board. These will prove to be highly helpful for students in their learning journeys. The NCERT Solutions for Class 10th can even be downloaded in printable PDF format so that you can learn even when you are not online.

Detailed Table of Chapter 9 – The Tale Of Custard The Dragon Class 10 Questions and Answers PDF

1. Board CBSE
2. subject English
3. Chapter 9
4. Class 10th
5. Title of the Chapter The Tale Of Custard The Dragon
6. Author Ogden Nash

The Tale Of Custard The Dragon Class 10 Questions and Answers PDF

Question 1.
How did Custard face the pirate?
Answer:
Custard jumped in front of the pirate to fight him. The pirate fired two bullets at him but missed both of them. Then Custard gobbled the whole of the pirate and left no trace of him.

Question 2.
But Custard cried for a nice safe cage. ’ Who is Custard? Why did he cry for a ‘nice safe cage’? [CBSE 2014]
Answer:

Custard is Belinda’s pet Dragon. He cried for a nice safe cage because he was a coward, who feared easily and looked for comfort and safety in himself.

Question 3.
Where did Belinda live and with whom?
Answer:

Belinda lived in a little white house with her four pets and a wagon. She had a black kitten named Ink, a grey mouse named Blink, a yellow dog named Mustard, and a coward dragon named Custard.

Question 4.
What did Custard look like? [CBSE 2016]
Answer:
Custard looked dangerous with spikes on his top and scales underneath. His mouth was like a fireplace and nose like a chimney. His toes looked like daggers.

Question 5.
Did Custard match his physical appearance?
Answer:
No. Custard barely matched his appearance as he looked ferocious but he was a coward. He always cried for a nice and safe cage and everyone laughed at him for his cowardice.

Question 6.
Describe the bravery of everyone in the house.
Answer:

Belinda was as brave as a barrel full of bears. Ink and Blink were brave enough to chase lions away. Mustard’s bravery was like a tiger’s rage. It was only Custard, who was a coward, everyone else was very brave.

Question 7.
Was everyone as brave as they claimed?
Answer:

Belinda and her three pets, excluding Custard, were very proud of their bravery but they were not brave. It was only Custard, who dared to face the pirate so he was really brave.

Question 8.
What did everyone do when the pirate came?
Answer:

When the pirate came, Belinda cried for help and became pale with fear. Mustard ran away with a terrified cry and Ink trickled to the bottom of the house while Blink disappeared into his mouse hole. Custard jumped in front of the Pirate to fight him.

The Tale Of Custard The Dragon Class 10 Questions and Answers PDF – Long Answer (Value Based) Type Questions [8 Marks each]

Question 1.
The dragon, the custard was considered a coward. The humble dragon proved his bravery in adversity. Analyze that certain qualities like bravery and courage are situational and spontaneous. Express your views concerning the poem.
Answer:
Custard’s humbleness won every reader’s heart as he showed true bravery and did not boast like Belinda and her other pets. Everyone boasted of their bravery but when they faced real danger, it was only Custard, who dared to face it. And he proved his bravery by not running away facing the pirate and killing him. Qualities like bravery and courage can only be tested when someone is put in a dangerous situation. Therefore, these qualities are situational as becomes clear from Custard’s example. Custard looked for comfort all the time but this did not mean that he was a coward.

Question 2.
Do you think that one should be made fun of because of their preferences and choices in life? Explain in the context of Custard, the dragon.
Answer:
It is not right to make fun of anyone based on their lifestyle and their choices. Custard, the dragon, always wanted comfort and safety for him and therefore always cried for a nice safe cage. Belinda and other pets of the house-made fun of him because they thought that he was a coward. Custard proved that just because he likes comfort, he is not a coward. He was the only one, who dared to face the pirate and kill him.

you can download The Tale Of Custard The Dragon Class 10 Questions and Answers by clicking on the link given below.

The Tale Of Custard The Dragon Class 10 Questions and Answers pdf

The Tale Of Custard The Dragon Class 10 Questions and Answers PDF Download Link

REPORT THISIf the download link of The Tale Of Custard The Dragon Class 10 Questions and Answers PDF is not working or you feel any other problem with it, please Leave a Comment / Feedback. If The Tale Of Custard The Dragon Class 10 Questions and Answers is a copyright material Report This. We will not be providing its PDF or any source for downloading at any cost.

RELATED PDF FILES

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *