The Proposal Class 10 Questions And Answers PDF

The Proposal Class 10 Questions And Answers PDF Download

The Proposal Class 10 Questions And Answers PDF download link is given at the bottom of this article. You can direct download PDF of The Proposal Class 10 Questions And Answers for free using the download button.

The Proposal Class 10 Questions And Answers PDF Summary

Greetings to all today we are going to upload The Proposal Class 10 Questions And Answers PDF to assist all the students as well as teachers. Here we present the best-in-class NCERT Solutions for Class 10 English First Flight Chapter 11 that comprises one prose – “The Proposal”. The NCERT Solutions of Class 10 are curated by our panel of subject-matter experts to provide the most reliable solutions for Class 10 students. The solutions are designed in simple English to assist the students in grasping a detailed understanding of this unit, which guides them to attempt the questions during the exam with full confidence. NCERT Solutions for Class 10 is a detailed study material beneficial for the students appearing for the board examinations. A thorough practice of all the questions will surely assist the students to excel in the examinations. Students can easily download the Solutions for Class 10 English from the links given and can start practicing offline as well.

Detailed Table of Chapter 11 – The Proposal Class 10 Questions and Answers PDF

1. Board CBSE
2. subject English
3. Chapter 11
4. Class 10th
5. Title of the Chapter The Proposal
6. Author
Anton Chekhov

The Proposal Class 10 Questions And Answers PDF- Short Answer Type Questions [2 Marks each]

Question 1.
Which qualities are common in all three characters of the play ‘The Proposal’?
Answer:
All the characters in the play are argumentative, full of pride and possessiveness. They are always ready to argue for petty things.
Question  2.
How does Lomov react when Chubukov says that he is not used to misbehavior by a young man like Lomov?
Answer:
Lomov reacts by saying that Chubukov thinks that he is a fool. He says that he cannot talk to him calmly and politely as he is making a false claim to his property. He further accuses Chubukov of being a grabber.
Question 3.
Why does Natalya ask her father Chubukov to fetch Lomov in at once? Why does she accuse her father?
Answer:
Natalya asked her father to fetch Lomov at once as she
had come to know that Lomov had come to propose to her. She accused Chubukov of driving Lomov out of their home.
Question  4.
How does Natalya react when she comes to know that Lomov had come to propose? CBSE2014
Answer:
When Natalya came to know that Lomov had come there to propose to her she was shocked. She wails, changes her stance, and asks her father to fetch Lomov.
Question 5.
How does Lomov come to Chubukov’s house? What for does he come? How is he received?[ CBSE 2012]
Answer:
Lomov came to Chubukov’s house in the evening dress with gloves on. He came to propose to his daughter Natalya. He is received with all the respect by Chubukov.
Question 6.
How does Chubukov react when Lomov says that he has come to ask for the hand of his daughter?
Answer:
When Lomov says that he has come to ask for the hand of his daughter, Chubukov gets off-balanced with joy. He embraces and kisses Lomov, sheds a tear of joy, and calls for God’s blessing for Lomov and Natalya.
Question 7.
Why did Lomov want to get married?
Answer:
Lomov wanted to gel. married as he was already 35 years old. Moreover, he was suffering due to a weak heart and sleep- sickness and wanted the company of someone to look after him.
The Proposal Class 10 Questions And Answers PDF – Long Answer (Value Based) Type Questions [8 Marks each]
Question 1.
The principle ‘forgive and forget, helps a lot in maintaining cordial relations with our neighbors. Do you think Anton Chekov conveys this message in the play ‘The Proposal’?
Answer:
Anton Chekov does convey the message that the principle of ‘forgive and forget’ helps a lot in -maintaining a cordial relationship with one’s neighbors. Initially, the neighbors in the play, Lomov, Natalya, and Chubukov were fighting over petty issues. They were putting important issues behind them and wasting their time by arguing over small things. These arguments slowly developed into fights and they started hurling abuses at one another. This damaged their relationship with each other.
It was when Natalya came to know that Lomov had come to propose her that she left the topic of argument (Oxen Meadows) behind. She also asked for forgiveness from Lomov and requested him to come to the point. Hence it is mandatory to ‘forgive and forget’ if one wants to have a cordial relationship with others.
Question 2.
The characters Natalya and Lomov lose their temper on trivial issues. It shows their poor skills in anger management. Suggest some ways that help you in maintaining a cordial relationship with people around you.
Answer:
The way in which Lomov and Natalya lost their temper shows how anger can easily affect a relationship. Thus, it becomes very important to have good anger management skills. Following are a few anger management skills that can be followed in one’s life. These would also help in building healthy relationships.

  1. Always follow the principle of ‘forgive and forget.’
  2. Try to understand the person to whom you are talking.
  3. Be helpful rather than be self-centric.
  4. Always have empathy towards others.
  5. first, listen and then speak.
  6. Be as courteous as possible to everyone.
  7. Don’t have the habit of always complaining about others.

you can download The Proposal Class 10 Questions And Answers by clicking on the link given below.

The Proposal Class 10 Questions And Answers pdf

The Proposal Class 10 Questions And Answers PDF Download Link

REPORT THISIf the download link of The Proposal Class 10 Questions And Answers PDF is not working or you feel any other problem with it, please Leave a Comment / Feedback. If The Proposal Class 10 Questions And Answers is a copyright material Report This. We will not be providing its PDF or any source for downloading at any cost.

RELATED PDF FILES

Leave a Reply

Your email address will not be published.