The Portrait of a Lady Class 11 Solution PDF

Download PDF of The Portrait of a Lady Class 11 Solution

The Portrait of a Lady Class 11 Solution PDF download link is given at the bottom of this article. You can direct download PDF of The Portrait of a Lady Class 11 Solution for free using the download button.

Tags:

The Portrait of a Lady Class 11 Solution PDF

Hello students! here we have a surprise for you because today we are providing you The Portrait of a Lady Class 11 PDF Solution for Chapter 1 Hornbill. In this article, you can read the complete solution of NCERT class 11th such as notes, MCQs, questions and answers. In this chapter students will get to know how the author has drawn a portrait of his grandmother with pen and tried to unfold the beautiful relationship with her while telling the readers about his grandmother’s appearance and daily-basis activities. Here we have also uploaded The Portrait of a Lady Class 11 PDF with Questions and Answers.

NCERT The Portrait of a Lady Class 11 Short Questions and Answers

Question 1:
How long had the narrator known his grandmother—old and wrinkled? What did people say? How did the narrator react?
Answer:
The narrator had known his grandmother—old and wrinkled for the last twenty years. She was terribly old. Perhaps she could not have looked older. People said that she had once been young and pretty. They said that she even had a husband. The narrator found it hard to believe.

Question 2:
How did the narrator’s grandfather appear in the portrait?
Answer:
His grandfather looked very old. He had a long white beard. His clothes were loose fitting. He wore a big turban. He looked too old to have a wife or children. He looked at least a hundred years old. He could have only lots and lots of grandchildren.

Question 3:
Which thought about the grandmother was often revolting and for whom?
Answer:
The narrator’s grandmother was very old and wrinkled. She had stayed at this stage for the last twenty years. People said that once she was young and pretty. The narrator couldn’t even imagine her being young. So the thought was revolting to him.

Question 4:
Explain: “As for my grandmother being young and pretty, the thought was almost revolting”.
Answer:
The narrator’s grandmother was terribly old. She could not appear young and beautiful. Her face was a criss-cross of wrinkles. She was short, fat and slightly bent. The very idea of her being young and pretty did not appeal to the mind.

Question 5:
The narrator’s grandmother ‘could never have been pretty, but she was always beautiful’. Explain the importance of the statement.
Answer:
She was terribly old to appear pretty. Her face was a criss-cross of wrinkles. She was short, fat and slightly bent. She didn’t create any physical appeal or attraction. However, in her spotless white dress and grey hair she was a picture of serenity, peace, sobriety and beauty.

Question 6:
Why was it hard for the author to believe that his grandmother was once young and pretty?
Answer:
She was quite an old lady. She had been old and wrinkled for more than two decades. It is said that once she had been young and pretty. But it is hard to believe so.

Question 7:
The narrator’s grandmother looked like the ‘winter landscape in the mountains’. Comment.
Answer:
The grandmother was always dressed in spotless white. She had silvery hair. Her white locks spread untidily over her pale and wrinkled face. She looked like an expanse of pure white serenity. The stretch of snow over the mountains looks equally white and peaceful. So her silvery locks and white dress made her look like the winter landscape in the mountains.

Question 8:
How did the narrator and his grandmother become good friends?
Answer:
During his childhood, the narrator stayed with his grandmother in the village. She was his constant companion. She looked after him. She used to wake him up. She got him ready for school in the morning. She would give him breakfast. She went to school with him.

Question 9:
Why could the grandmother not walk straight? How would she move about the house?
Answer:
The grandmother was short and fat. She was also slightly bent. She put one hand on her waist to support the stoop. She could not walk straight. She walked like a lame person. She limped or hobbled about while moving.

Question 10:
Describe how the grandmother spent her time while the narrator sat inside the village school.
Answer:
The grandmother went to the school with the narrator. The school was attached to the temple. The narrator would learn alphabet and morning prayer at school. The grandmother would sit inside the temple. There she would read holy books. Thus she spent her time before they came back together.

Question 11:
Grandmother has been portrayed as a very religious lady. What details in the story create this impression?
Answer:
She visited the temple every morning and read scriptures. At home she always mumbled inaudible prayer and kept telling the beads of rosary. She would repeat prayers in a sing-song manner while getting the narrator ready for school. All these details create the impression that she was a religious lady.

Question 12:
The grandmother had a divine beauty. How does the author bring this out?
Answer:
The grandmother’s silvery locks scattered untidily over her pale and wrinkled face. This made her look like an expanse of pure white serenity. She had a divine beauty. She looked like the winter landscape in the mountains.

Question 13:
What proofs do you find of the friendship between grandmother and grandson in this story?
Answer:
The grandmother was closely attached to the narrator in his childhood. She woke him, got him ready and took him to school. She prepared his wooden slate. She waited in the temple while he studied in school. They returned home together.

Question 14:
The grandmother was a kind-hearted woman. Give examples in support of your answer.
Answer:
Grandmother had a very kind heart. She loved her grandson. She loved even birds and animals. In the village, she fed the street dogs. In the city, she would feed the sparrows.

Question 15:
“That was a turning point in our friendship.” What was the turning point?
Answer:
The turning point in their friendship came when they shifted to the city. Now the narrator went to an English school in a bus. Grandmother could no longer accompany him to school. Although they shared the same room, they saw less of each other.

Question 16:
Draw a comparison between village school education and city school education.
Answer:
Elementary education was given in village school. The pupils were taught alphabet and multiplication tables. It was quite simple—confined to the three R’s—reading, writing and arithmetic. In the city school, English, Science and Music were taught. Unlike village school there was no teaching about God and scriptures.

Question 17:
How did grandmother react to the narrator’s receiving education in English school?
Answer:
She did not believe in the things they taught at the English school. She hated
Western Science and learning. She was pained to know that there was no teaching of God and the scriptures there.

Question 18:
What led to the gradual distancing of the narrator from his grandmother in the city? Give three reasons.
Answer:
As the years rolled by, the narrator grew older. His dependence on grandmother became lesser. He started going to an English school in a motor bus. She could not go with him. Moreover she couldn’t help him in teaching English and Science. She hated English school. There was no teaching about God and scriptures there. All these things distanced the narrator from his grandmother.

Question 19:
Why was the narrator’s grandmother so much allergic to music? Why was the grandmother disturbed when she came to know that music lessons were being given at school?
Answer:
She considered that music had lewd associations. It was not meant for decent people and gentlefolk. It was actually the monopoly of prostitutes and beggars.

Question 20:
When was the common link of friendship between the narrator and his grandmother finally snapped?
Answer:
The narrator went to the university. Now he was given a room of his own. This separated the narrator from his grandmother. The common link of their friendship was thus finally broken.

Question 21:
How did the grandmother spend her time when the narrator went up to university?
Answer:
She now lived alone in her room. She accepted her loneliness quietly. She was now always busy with her spinning wheel. She sat at her spinning-wheel reciting prayers. She hardly talked to anyone. In the afternoon, she would feed the sparrows. This was her only pastime.

Question 22:
Why did the grandmother take to feeding sparrows in the courtyard of their city house?
Answer:
In the village, she used to throw ‘chapattis’ to the street dogs. But there were no dogs in the streets of the city. So, she took to feeding the sparrows in the courtyard of their city house.

Question 23:
Describe in brief how grandmother spent half-an-hour with the sparrows. How did she feel then?
Answer:
The grandmother usually fed the sparrows in the afternoon. She sat in the verandah. She broke bread into little bits. Hundreds of sparrows would gather there. They would chirrup noisily. Some perched on her legs and shoulders. Some sat even on her head. She enjoyed feeding them. She never pushed them away. It was her happiest half an hour.

Question 24:
What was the happiest moment of the day for the grandmother?
Answer:
The happiest half-hour of her day used to be the time when grandmother fed the sparrows. She would sit in the verandah breaking the bread into little bits. The sparrows would collect around her. They chirped noisily. Some perched on her legs and shoulders. Some even sat on her head. She relished this game. She never shooed them away.

Question 25:
How did the grandmother see the narrator off at the railway station?
Answer:
She was not at all sentimental. She kept silent and didn’t show her emotions. Her lips moved in prayer and her fingers were busy telling the beads of her rosary. She only kissed the narrator’s forehead. He cherished the moist imprint as perhaps the last sign-of physical contact between them.

Question 26:
What was the “last sign” of physical contact between the author and the grandmother? Why did the author think that to be the last physical contact?
Answer:
The grandmother kissed Khushwant Singh on his forehead. The author thought that this was perhaps the last sign of physical contact between them. He was going away for five years. She was extremely old and at her age one could never tell whether she would be alive for long.

Question 27:
Why didn’t the grandmother pray in the evening on the day narrator came back home?
Answer:
There was a strange change in her behaviour. She was over-excited. She celebrated the arrival of her grandson. She collected all the women of the neighburhood. For hours she continued singing and beating the drum. She had to be persuaded to stop to avoid overstraining. Perhaps it was the first time that she didn’t pray.

Question 28:
How did the grandmother die?
Answer:
The grandmother realised that her end was near. She continued praying. Her fingers were busy in telling the beads of her rosary. She lay peacefully in bed. She did not talk to anyone. After sometime, her lips stopped moving. The rosary fell down from her fingers. She died peacefully.

Question 29:
How did the sparrows show that they had not come for the bread?

OR

How did the sparrows pay their last homage to the grandmother?
Answer:
The grandmother lay dead. Thousands of sparrows came there. They did not chirrup. They paid their last homage to the old lady silently. She used to feed them regularly. The narrator’s mother threw some crumbs of bread to them. They took no notice of them. As soon as the grandmother’s corpse was carried off, they flew away quietly.

Question 30:
Everybody including the sparrows mourned grandmother’s death. Elaborate.
Answer:
The old grandmother died peacefully. The members of the author’s family mourned her death. Thousands of sparrows came and sat silently in the courtyard and the verandah where grandmother lay dead and wrapped in a red shroud. They took no notice of the bread crumbs thrown to them. They flew away quietly the moment grandmother’s corpse was carried off.

Download The Portrait of Lady Class 11 PDF Solution in English language by click on the link given below.

The Portrait of a Lady Class 11 Solution PDF Download Link

REPORT THISIf the download link of The Portrait of a Lady Class 11 Solution PDF is not working or you feel any other problem with it, please Leave a Comment / Feedback. If The Portrait of a Lady Class 11 Solution is a copyright material Report This. We will not be providing its PDF or any source for downloading at any cost.

RELATED PDF FILES

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *