Prime Ministers of India From 1947 to 2021 PDF

Prime Ministers of India From 1947 to 2021 PDF Download

Prime Ministers of India From 1947 to 2021 PDF download link is given at the bottom of this article. You can direct download PDF of Prime Ministers of India From 1947 to 2021 for free using the download button.

Prime Ministers of India From 1947 to 2021 PDF Summary

Dear readers, here we are going to upload the Prime Ministers of India From 1947 to 2021 PDF for you. The List of Indian Prime Ministers is one of the most relevant topics in the general knowledge segment of UPSC and This PDF will help other government exams like Staff Selection Selection Exams & Banking Exams like SBI, IBPS, RRB in the General Awareness Section.

The next general election for the appointment of a new Prime Minister is scheduled for 2024. Candidates will be able to find knowledge about India’s Prime Ministers in this country. This list may be very useful for the students and those who are preparing for the competitive examination.

Prime Ministers of India List 2021 PDF

S.No. Name Born-Dead Term of office
1 Jawahar Lal Nehru (1889–1964) 15 August 1947 to 27 May 1964     (16 years, 286 days)
2 Gulzarilal Nanda (Acting) (1898-1998) 27 May 1964 to 9 June 1964,  (13 Days)
3 Lal Bahadur Shastri (1904–1966) 9 June 1964 to 11 January 1966  (1 year,216 days)
4 Gulzarilal Nanda (Acting) (1898-1998) 11 January 1966 to 24 January 1966
(13 days)
5 Indira Gandhi (1917–1984) 24 January 1966 to 24 March 1977
(11 years, 59 days)
6 Morarji Desai (1896–1995) 24 March 1977 to  28 July 1979
(2 year, 126 days)
7 Charan Singh (1902–1987) 28 July 1979 to 14 January 1980
(170 days)
8 Indira Gandhi (1917–1984) 14 January 1980 to 31 October 1984
(4 years, 291 days)
9 Rajiv Gandhi (1944–1991) 31 October 1984 to 2 December 1989
(5 years, 32 days)
10 V. P. Singh (1931–2008) 2 December 1989 to 10 November 1990
(343 days)
11 Chandra Shekhar (1927–2007) 10 November 1990 to 21 June 1991
(223 days )
12 P. V. Narasimha Rao (1921–2004) 21 June 1991 to 16 May 1996
(4 years, 330 days)
13 Atal Bihari Vajpayee (1924- 2018) 16 May 1996 to 1 June 1996
(16 days)
14 H. D. Deve Gowda (born 1933) 1 June 1996 to 21 April 1997
(324 days)
15 Inder Kumar Gujral (1919–2012) 21 April 1997 to 19 March 1998
(332 days)
16 Atal Bihari Vajpayee (1924- 2018) 19 March 1998 to 22 May 2004
(6 years, 64 days)
17 Manmohan Singh (born 1932) 22 May 2004 to 26 May 2014
(10 years, 4 days)
18 Narendra Damodardas Modi (born 1950) 26 May 2014 – Present

Important questions asked in the Different competitive exams:

1. Who is the longest-serving prime minister of India?

Ans: Jawaharlal Nehru

2. Who is the first Interm Prime Minister of India?

Ans: Gulzarilal Nanda

3. Who is the Youngest Prime of India?

Ans: RAJIV Gandhi

4. Who is the Oldest Prime Minister of India?

Ans: Morarji Desai

5. Who was India’s first Prime Minister?

Ans. Pandit Jawaharlal Nehru was India’s first Prime Minister. From the 15th of August 1947 to the 27th of May 1964, he served as Prime Minister.

6. Who is India’s first female Prime Minister?

Ans: Indira Gandhi was India’s first and only female Prime Minister till now.

7. In the reign of the Following Prime minister Nationalization of Banks took place?

Ans: Indira Gandhi

8. Who is called the father of Economical Reforms in India?

Ans: PV Narasimha Rao

9. Which of the following prime minister of Indian never attend the parliament sessions?

Ans: Charan Singh

10. First Sikh Prime minister of India?

Ans: Dr. Manmohan Singh

You can download the Prime Ministers of India From 1947 to 2021 PDF by going through the following download button.

Prime Ministers of India From 1947 to 2021 pdf

Prime Ministers of India From 1947 to 2021 PDF Download Link

REPORT THISIf the download link of Prime Ministers of India From 1947 to 2021 PDF is not working or you feel any other problem with it, please Leave a Comment / Feedback. If Prime Ministers of India From 1947 to 2021 is a copyright material Report This. We will not be providing its PDF or any source for downloading at any cost.

RELATED PDF FILES

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *