Political Parties Class 10th Notes PDF

Political Parties Class 10th Notes PDF Download

Political Parties Class 10th Notes PDF download link is given at the bottom of this article. You can direct download PDF of Political Parties Class 10th Notes for free using the download button.

Political Parties Class 10th Notes PDF Summary

Greetings to all, today we are going to upload the Political Parties Class 10th Notes PDF for the assistance of all the students as well as teachers. Political Parties Class 10 – CBSE Class 10 Political Science (Civics) Chapter 6 Political Parties Notes with Detailed explanation. Here is the complete description of the lesson along with all the activities and Political Parties Class 10 Important Question and Answers.

Detailed Table of the Chapter 6 Notes –  Political Parties Class 10th PDF

Sr. No. Particular Description
1. Class 10th
2. Chapter 6
3. Title of the chapter Political Parties 
4. Board CBSE
5 subject Political Science (Civics)

Political Parties Short Summary

Chapter 6 of NCERT Social Science Civics textbook – Democratic Politics-II will concern the political parties which form the base of the government. India has a multi-party system where assorted political parties contest elections and the party that wins the elections run the government. Students will be taught the basic characteristics of the political parties and the basic components. There are several challenges that a party has to face in the name of inner conflicts, dynastic sequences, and more, which too will be introduced in the NCERT Chapter 10.

The students will also get to know about the following topics:

  • Why do we need political parties?
    • Meaning
    • Functions
    • Necessity
  • How many parties should we have?
  • National parties
    • All India Trinamool Congress (AITC)
    • Bahujan Samaj Party (BSP)
    • Bharatiya Janata Party (BJP)
    • Communist Party of India (CPI)
    • Communist Party of India – Marxist (CPI-M)
    • Indian National Congress (INC)
    • Nationalist Congress Party (NCP)
  • State parties
  • Challenges to political parties
  • How can parties be reformed?

a) India

b) New Zealand

c) Canada

d) All of the above

Answer: Option (d)

2) Which of the following statements are true about political parties?

a) The proportion of those who said they were members of some political party was lower in India than in many advanced countries like Canada, Japan.

b) Over the last three decades, the proportion of those who report being members of political parties in India has gone down steadily.

c) The proportion of those who say they feel ‘close to a political party has also gone down in India.

d) None of the above.

Answer: Option (d)

3) National parties have their units in various states, but by and large, all these units follow the same policies, programs, and strategy that is decided at the ________.

a) national level

b) state level

c) district level

d) village level

Answer: Option (a)

4) A party that secures at least six percent of the total votes in an election to the Legislative Assembly of a State and wins at least __________ is recognized as a State party.

a) two seats

b) three seats

c) one seat

d) four seats

Answer: Option (a)

5) A party that secures at least six percent of the total votes in Lok Sabha elections or Assembly elections in four States and wins at least _____________ in the Lok Sabha is recognized as a national party.

a) one seat

b) two seats

c) four seats

d) three seats

Answer: Option (c)

6) According to the given classification, there were _________ national recognised parties in India in 2006.

a) seven

b) six

c) five

d) ten

Answer: Option (b)

7) Indian National Congress (INC) is one of the oldest parties of the world founded in _________.

a) 1885

b) 1880

c) 1888

d) 1889

Answer: Option (a)

8) Bahujan Samaj Party (BSP) is a national party formed in _______ under the leadership of Kanshi Ram.

a) 1964

b) 1974

c) 1994

d) 1984

Answer: Option (d)

9) Communist Party of India – Marxist (CPI-M) was founded in _______. It supports socialism, secularism, and democracy and opposes imperialism and communalism.

a) 1978

b) 1964

c) 1968

d) 1954

Answer: Option (b)

10) Berlusconi was the Prime Minister of ________. His company owns TV channels, the most important publishing company, a football club (AC Milan).

a) Italy

b) France

c) Spain

d) Germany

Answer: Option (a)

Social Science Class 10 Important Questions Political Science Chapter 6 Political Parties

Question 1.
What is a recognized political party? (2011 D)
Answer:
A recognized political party is a party, recognized by the ‘Election Commission’ with all the privileges and facilities.

Question 2.
What does Universal Adult Suffrage stand for? (2013 OD)
Answer:
Universal Adult suffrage stands for the ‘Right to Vote’.

Question 3.
Given one point of difference between a pressure group and a political party. (2013 OD)
Answer:
A pressure group is an organized or unorganized body that seeks to promote its interests while a political party is a body that seeks to attain political power by contesting elections.

Question 4.
Which special privilege is given to recognized political parties by the Election Commission? (2014 D)
Answer:
RPP is given a special election symbol. Only official candidates of that party can use the election symbol.

Question 5.
What is meant by a political party? (2015 D, 2015 OD)
Answer:
A political party is a group of people who come together to contest elections and to hold power in the government. They agree on some policies to promote collective good. They seek to implement those policies by winning popular support through elections. Thus political parties tend to fill political offices and exercise political power.

Question 6.
What are the three main components of a political party? (2011 OD)
Answer:

  1. The leaders;
  2. The active members; and
  3. The followers

Question 7.
How many parties are needed in any democratic system to compete in elections and provide a fair chance for the competing parties to come to power? (2012 D)
Answer:
At least two parties.

Question 8.
In which state does the ‘Rashtriya Lok Dal’ exist as a regional party? (2012 OD)
Answer:
Uttar Pradesh

Question 9.
What is the source of inspiration for the ‘Bhartiya Janata Party’? (2012 OD)
Answer:
The source of inspiration for the Bhartiya Janata Party or the BJP is ancient Indian culture and values.

Question 10.
In which state does ‘Biju Janata Dal’ exist as a regional party? (2012 OD)
Answer:
Odisha (Orissa)

You may also like:

CBSE Periodic Classification Elements Class 10 Notes

Money And Credit Class 10 Notes

Nationalism in India Class 10 Notes

CBSE Chapter 2 Federalism Class 10 Notes

Class 10 Social Science Question Paper 2022

Shekhawati Mission 100 Class 10 Science

Shekhawati Mission 100 Class 10 2022

Please click below to download the pdf file for CBSE Political Parties Class 10th Notes PDF
Political Parties Class 10th Notes pdf

Political Parties Class 10th Notes PDF Download Link

REPORT THISIf the download link of Political Parties Class 10th Notes PDF is not working or you feel any other problem with it, please Leave a Comment / Feedback. If Political Parties Class 10th Notes is a copyright material Report This. We will not be providing its PDF or any source for downloading at any cost.

RELATED PDF FILES

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *