Magnetic Effect of Electric Current Class 10 PDF

Magnetic Effect of Electric Current Class 10 PDF Download

Magnetic Effect of Electric Current Class 10 PDF download link is given at the bottom of this article. You can direct download PDF of Magnetic Effect of Electric Current Class 10 for free using the download button.

Magnetic Effect of Electric Current Class 10 PDF Summary

Dear users, today we are going to provide a Magnetic Effect of Electric Current Class 10 PDF for all of you. The solutions for Class 10 Science Chapter 13 Magnetic Effects of Electric Current are available on this page for reading and also download in pdf format which can be very valuable for you to prepare for your exam.

Those students who are studying in Class 10 or preparing for any exam which is based on Class 10 Science can read this article for their preparation. Through our post, students can get important questions and their solutions very easily. Here you can read Chapter 13 of Class 10 Science Notes, Solutions, Important Question, etc.

Magnetic Effect of Electric Current Class 10 PDF

Introduction:

  • A magnet is a material that has the ability to attract metals such as iron, nickel, cobalt, and steel. There are two poles to a magnet: north and south.
  • When liberated, the two poles pursue the earth’s north and south poles. Each component becomes a magnet when broken into parts.

Magnetic Field:

  • A magnetic field is an area around a magnet where its influence can be felt by any other magnetic element.
  • The magnetic field is measured in Tesla or

Weber/m2Weber/m2

  • units.
  • Lines of Magnetic Fields
  • Externally, magnetic field lines exit the north pole of a magnet and enter the South Pole, forming closed loops.
  • At the poles, where the magnetic field strength is greatest, magnetic field lines are nearest. There are no magnetic field lines that cross one other.
  • The tangent at a place indicates the direction of the magnetic field at that point.

Natural Magnet:

  • Magnetite or Lodestone (

Fe3O4Fe3O4

  • ), a naturally occurring black iron ore, is a natural magnet.

Oersted’s Experiment:

(images will be uploaded soon)

  • The needle has been deflected, indicating that an electric current has caused a magnetic effect across the copper wire.
  • As a result, we can say that electricity and magnetism are intertwined.

Magnet in a Magnetic Field:

  • When a magnet is placed in a magnetic field, it aligns itself along the field lines with the North Pole facing the magnetic field’s direction of travel.
  • Due to the contents of the earth, a magnetic field exists on its surface, causing it to behave like a magnet. As a result, a magnetic needle is employed to determine the direction of the earth’s surface.

Magnetic Effect of Electric Current Class 10 Questions and Answers PDF

1. Which of the following correctly describes the magnetic field near a long straight wire?

a. The field consists of straight lines perpendicular to the wire.

b. The field consists of straight lines parallel to the wire.

c. The field consists of radial lines originating from the wire.

d. The field consists of concentric circles centred on the wire.

Answer:

d. The field consists of concentric circles centred on the wire.

The magnetic field near a long straight wire is concentric circles. Their centres lie on the wire.

2. The phenomenon of electromagnetic induction is

a. the process of charging a body.

b. the process of generating a magnetic field due to current passing through a coil.

c. producing induced current in a coil due to relative motion between a magnet and the coil.

d. the process of rotating a coil of an electric motor.

Answer:

c. producing induced current in a coil due to relative motion between a magnet and the coil.

The phenomenon of inducing current in a coil due to the relative motion between the coil and the magnet Is known as electromagnetic induction.

3. The device used for producing electric current is called a

  1. generator
  2. galvanometer
  3. ammeter
  4. motor

Answer:

a. generator

The device used for producing electric current is known as a generator. The generator converts mechanical energy to electric energy.

4. The essential difference between an AC generator and a DC generator is that

a. AC generator has an electromagnet while a DC generator has a permanent magnet.

b. DC generator will generate a higher voltage.

c. AC generator will generate a higher voltage.

d. AC generator has slip rings while the DC generator has a commutator.

Answer:

d. AC generator has slip rings while the DC generator has a commutator.

AC generators have two rings known as the slip rings while DC generators have two half rings known as the commutator. This is the main difference between AC generators and DC generators.

5. At the time of a short circuit, the current in the circuit

a. reduces substantially.

b. does not change.

c. increases heavily.

d. vary continuously.

Answer:

c. increases heavily

When two naked wires in the circuit come in contact with each other, the amount of current flowing in the circuit increase abruptly resulting in a short circuit.

6. State whether the following statements are true or false.

  1. An electric motor converts mechanical energy into electrical energy.
  2. An electric generator works on the principle of electromagnetic induction.
  3. The field at the centre of a long circular coil carrying current will be parallel straight lines.
  4. A wire with green insulation is usually the live wire of an electric supply.

Answer:

a. False

An electric motor converts electrical energy into mechanical energy.

b. True

An electric generator is a device that generates electricity by rotating a coil in a magnetic field.

c. True

A long circular coil is a solenoid. The magnetic field lines inside a solenoid are parallel straight lines.

d. False

Live wires have red insulation cover while the earth wire has green insulation.

Magnetic Effect of Electric Current Class 10 Important Questions PDF

1. Why does a compass needle get deflected when brought near a bar magnet?

Ans. A compass needle is a small bar magnet with a north and south pole. The compass needle deflects due to repulsion/attraction with the bar magnet.

2. Why don’t two magnetic lines of force intersect each other?

Ans. The magnetic field lines never intersect each other as an intersection of the field lines means the magnetic field at that point has two directions, which is not possible because the resultant force on a pole (north/south) at any point can only be in one direction.

3. The magnetic field in a given region is uniform.

Ans. The magnetic field in a given region is uniform and can be represented by showing parallel lines at equidistance.

4. Choose the correct option.

The magnetic Meld inside a long straight solenoid-carrying current

(a) is zero.

(b) decreases as we move towards its end.

(c) increases as we move towards its end.

(d) is the same at all points.

Ans.

(d) is the same at all points.

Magnetic Effect of Electric Current Question Answer: Extra Questions

1. A coil of insulated copper wire is connected to a galvanometer. What will happen if a bar magnet is (i) pushed into the coil, (ii) withdrawn from inside the coil, and (iii) held stationary inside the coil?

Answer:

(i) When a bar magnet is pushed into the coil, the current is induced in the coil momentarily as a result the galvanometer deflects in a particular direction momentarily.

(ii) When the bar magnet is withdrawn from inside the coil, the current is induced momentarily but in the opposite direction and the galvanometer deflects in the opposite direction momentarily.

(iii) When the bar magnet is held stationary inside the coil, no current will be induced as a result there will be no deflection in the galvanometer.

2. Two circular coils A and B are placed closed to each other. If the current in coil A is changed, will some current be induced in coil B? Give a reason.

Answer:

When the current in coil A changes, the magnetic field associated with it also changes. As a result, the magnetic field around coil B undergoes change. The change in the magnetic field of coil B induces a current in it.

3. State the rule to determine the direction of an (i) magnetic field produced around a straight conductor carrying current, (ii) force experienced by a current-carrying straight conductor placed in a magnetic field which is perpendicular to it, and (iii) current induced in a coil due to its rotation in a magnetic field.

Answer:

(i) The rule used to determine the direction of the magnetic field produced around a straight conductor-carrying current is Maxwell’s right-hand thumb rule.

(ii) The rule used to determine the force experienced by a current-carrying straight conductor placed in a magnetic field which is perpendicular to it is Fleming’s left-hand rule.

(iii) The rule used to determine the current induced in a coil due to its rotation in a magnetic field is Fleming’s right-hand rule.

4. What is the function of an earth wire? Why is it necessary to earth metallic appliances?

Answer:

The metallic body of electric appliances is earthed by means of the earth wire. Any leakage of electric wire is transferred to the ground by means of the earth wire.

This prevents the user of the electric appliance from getting electric shocks. This is the reason why it is important for metallic appliances to be earthed.

5. Explain the underlying principle and working of an electric generator by drawing a labelled diagram. What is the function of brushes?

Answer:

The electric generator converts mechanical energy into electrical energy. The working principle of the electric generator is electromagnetic induction.

It generates electricity by rotating a coil in the magnetic field. The figure below shows the construction of a simple AC generator.

You can download the Magnetic Effect of Electric Current Class 10 PDF by going through the following download link.

Magnetic Effect of Electric Current Class 10 pdf

Magnetic Effect of Electric Current Class 10 PDF Download Link

REPORT THISIf the download link of Magnetic Effect of Electric Current Class 10 PDF is not working or you feel any other problem with it, please Leave a Comment / Feedback. If Magnetic Effect of Electric Current Class 10 is a copyright material Report This. We will not be providing its PDF or any source for downloading at any cost.

RELATED PDF FILES

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *