Communication Skills and Personality Development PDF

Communication Skills and Personality Development PDF Download

Communication Skills and Personality Development PDF download link is given at the bottom of this article. You can direct download PDF of Communication Skills and Personality Development for free using the download button.

Communication Skills and Personality Development PDF Summary

Dear readers, here we are offering Communication Skills and Personality Development PDF to all of you. Communication Skills are very important not only in professional life but also in day-to-day life because communication is the base of any connection.

Communication is a process of transforming information from one person to another by using any mode of information. Communication can be divided into two types formal and informal. You can divide it further as verbal or nonverbal and gestural.

Communication Skills and Personality Development PDF

Team Development

The most famous model of team development has been given by Tuckman (1965). The four stages of team development are as follows:

  • Stage 1: Forming

When teams first get together, members are generally cautious and uncertain about many things. People explore, experiment, and try something. During the forming period, everyone tries his best to look ahead and think about all the things that need to be done.

  • Stage 2: Storming

At this stage, interpersonal conflict, patient and impatient people clash with each other. Trust is tested, and confusions around goals and roles begin to surface. If there are heavy deadlines, this stage can be quite tense.

  • Stage 3: Norming

As people get to know each other, they reconcile and agree on things like decision-making processes, resources, timing, and quality standards.

  • Stage 4: Performing

The final stages of team development involve using all the experience and understanding with each other to get results for each other and the organization.

Communication Skills and Personality Development MCQ PDF

1. Communication helps officials to ___ the employees.
A. Eliminate
B. motivate
C. Threaten
D. apprise
Ans: B

2. ___ means checking whether the earlier stages of reading were followed promptly or not.
A. Survey
B. Question
C. Read
D. Review
Ans: D

3. The document that is used to communicate within the organization is called ___.
A. letter
B. memo
C. e-mail
D. telex
Ans: B

4. Identify the adverb in the sentence, ‘I work more on the product development side.’
A. I
B. work
C. More
D. the
Ans: A

5. While listening, when we assess what the speaker is speaking, it is ___.
A. comprehensive listening
B. dialogic listening
C. systematic listening
D. critical listening
Ans: D

6. Identify the polite method of beginning a business letter
A. We are forced to refuse
B. We demand to know from you
C. We find it difficult to believe
D. We appreciate your prompt reply
Ans: D

7. Pick the pronoun from the sentence; ‘She was quite good looking’
A. She
B. Was
C. Quite
D. Good looking
Ans: A

8. The subject in the job application is written ___
A. before the salutation
B. after the salutation
C. before the complimentary close
D. after the complimentary close
Ans: B

9. ___ should be provided in a resume only on request
A. Telephone number
B. Reference
C. Educational qualification
D. Work experience
Ans: B

9. ___ is a document that can be used as an evident in legal cases.
A. Notice
B. Minutes of a meeting
C. Agenda
D. Memo
Ans: A

11. ___ is a document that can be used as an evident in legal cases.
A. Notice
B. Minutes of a meeting
C. Agenda
D. Memo
Ans: A

12. Identify the type of sentence: The boy climbed up to the top of the tower.
A. Simple
B. Compound
C. Complex
D. Superlative
Ans: A

13. Rain has ___ right through the coat. If you can’t ___ your dog from biting the milkman, you must lock him up.
a. Penetrated, restrain
b. Ex asperation, kernal
c. Cut, amazement
d. None of the above
Ans. (a)

14. Important kinds of workers are –
a. Growers, diggers
b. Makers, movers
c. Both a & b
d. All of the above
Ans. (c) & (d) both

15. David living stone worked as a ___ in a cotton mill when he was only ten years old. He did not receive any formal education and was his own ___.
a. Doctor, labourer
b. Labourer, teacher
c. Explorer, labourer
d. Teacher, doctor
Ans. (b)

16. ___ involves processing and reconstructing the data, but ___ is letting the sounds beat your eardrums.
a. Listening, hearing
b. Hearing, listening
c. Casual listening, focused listening
d. None of the above

Ans. (a)

17. The ___ and ___ is also helpful for the listener to understand the meaning.
a. Tone, behavior
b. Pitch, tone
c. Tone, attitude
d. Tone, intensity
Ans. (b)

18. Using lecturers, handouts we acquire information from ___ and by using tutorials, conversations etc. we acquire information through ___.
a. Tutors, fellow learners
b. Other sources, tutors
c. Students, tutors
d. None of the above
Ans. (a)

19. Identify the advantages of writing –
a. The speaker himself did not have to be present in order to communicate
b. The knowledge of one generation could be accumulated and passed on to the next
c. Both a & b
d. We can represent, what we want
Ans. (c)

20. The general categories of communications are –
a. Speech, writing
b. Printing
c. Electronic communication
d. All of the above
Ans. (d)

21. ___ means no external, unnecessary details have to be included, while ___ means all the significant and important details should be included.
a. Accurate, complete
b. Orderly, clear
c. Accurate, clear
d. Clear, complete
Ans. (a)

22. Common kinds of narrative skills are –
a. How to do something
b. How something works
c. Both a & b
d. Arrange the information properly
Ans. (c)

23. In English the same “You” is used for addressing ___ and ___.
a. Youngers, elders
b. Elders, equals
c. Elders. Olders
d. None of the above
Ans. (b)

24. We have to utter the sentences in ___ and pay attention to the ___ of the language spoken.
a. Appropriate manner, fluency
b. Appropriate context, cultural aspect
c. Social aspect, appropriate context
d. All of the above
Ans. (b)

25. Select appropriate articles to fill in the blanks
Is there ___ irrefutable, permanent, and absolute happiness? Or better, what makes people happy? ___ good bank account, a good cook, and good digestion said, Jean Jacques Rousseau.
A. a; an
B. an; the
C. an; a
D. an; an

26. Pick out the most appropriate polite response to the given questions
i) How do you do?
ii) How are you?
A. i) How do you do? ii) Fine, thanks, and you?
B. i) Hi there! ii) Thank you, well.
C. i) Fine. ii) I have a cold
D. i) I don’t know ii) Not fine.

27. Identify the semantic markers among the following:
i) let’s take for example
ii) Advises
iii) Foremost
iv) Could
A. Only i and ii
B. Only ii and iii
C. Only ii and iv
D. Only i and iii

28. Fill in the blanks
Good morning, ___ for calling.’ ___ I help you Customer: Is my order ready? ___ you read out your bill number, please? Customer: Oh, its Could you ___ the line for a moment madam? let me check it for you
A. i) Thank you ii) May iii) Could iv) hold
B. i) may ii) hold iii) thank you iv) could
C. i) hold ii) How iii) would iv) disconnect
D. i) please ii) can iii) can iv) hold

29. We communicate orally in two ways: ___ and ___
a) telephonic conversation; non verbal communication
b) verbal communication; face-to-face communication
c) face-to-face communication; telephonic conversation
d) verbal communication; nonverbal communication
Ans: C

30. If staff in an organization is suspected of major misconduct, the organization may issue a ___ which will mention the ___ against the staff concerned and ask for a written explanation
a. notice, information
b. memo, praise
c. show cause notice, allegations
d. letter, punishment
Ans: C

31. Unclarified assumptions in communication can lead to ___ and ___
a) premature evaluation, poor listening
b) information overload, selective perception
c) lack of planning, physical barriers
d) confusions, misunderstanding
Ans: D

32. A resume needs conceptualization of your ___ and ___ all into one document.
a) objectives; experiences
b) projects; skills
c) accomplishments; experiences
d) skills; aims
Ans: C

33. A press story is ___ news story, written in ___ person that seeks to demonstrate to an editor or reporter the newsworthiness of a particular person, event, service, or product.
(a) false; first
(b) pseudo; third
( c) real; second
(d) original; third
Ans: B

34. Complete the following sentences
(1) You can turn off the television. I ___ (watch) it.
(2) I saw Sarika yesterday. She___ (drive) her new car.
(a) am watching, was driving
(b) have watched, drove
(c) am not watching, was driving
(d) watch, drive
Ans: C

35. ___ describes all forms of human___ that are not verbal
a) hap tics, conversation
b) Para language, communication
c) prosody, connection
d) gestures, communication
Ans: B

36. ___ refers to different and numerous steps in the ___.
a) receiver’s attitude, medium
b) transmission journey, message
c) channel, process of communication
d) semantic distortion, message
Ans: C

37. In ___ listening, the listener has a purpose of not only empathizing with the ___ but also using this deep connection in order to help the speaker understand, change or develop in some way.
a) dialogic, leaner
b) empathetic, reader
c) appreciate, listener
d) therapeutic, speaker
Ans: D

38. The most crucial part of the ___ process is thinking of converting to ___ what one hears.
a) reading; understanding
b) speaking; meaning
c) hearing; interpreting
d) listening; meaning
Ans: D

39. As a means of communication, e-mails have features of the immediacy of both ___ and ___.
a. reading, receiving
b. writing, sending
c. calling, receiving
d. receiving, sending
Ans: D

Q40. Unclarified assumptions in communication can lead to ___ and ___.
a. premature evaluation, poor listening
b. lack of planning, physical barriers
c. information overload, selective perception
d. confusion, misunderstanding
Ans: D

Q41. The most crucial part of the ___ process is thinking or converting to___ what one hears.
a. reading, understanding
b. speaking, meaning
c. hearing, interpreting
d. listening, meaning
Ans: D

42. Language of a memo should be ___ and ___ to understand.
a. indirect, personal
b. direct, concise
c. lucid, easy
d. concise, difficult
Ans: C

43. In letter writing, ___ indicates to the reader of the letter what the ___ is about.
a. salutation, letter
b. subject, notice
c. body, memo
d. subject, letter
Ans: D

44. While using overhead projectors, you can reveal information line by using an ___ sheet to over the___.
a. opaque, flip chart
b. translucent, transparency
c transparent, slide
d. opaque, transparency
Ans: D

45.___ is sent to a specific group of people whereas ___ may be meant for the general public.
a. notice, memo
b. memo, circular
c. notice, circular
d. circular, notice
Ans: D

46. The problem with proofreading is that you will have to be good at ___ and ___.
a. spelling, punctuation
b. pronunciation, spelling
c. punctuation, pronunciation
d. Paraphrasing, spelling
Ans: A

47. The semantic markers used to express time relationship are:
a. next, after
b. after, consequently
c. hence, to summarize
d. while, because
Ans: A

48. In comprehension listening, to comprehend the ___, one requires a lexicon of ___ and all rules of ___ and ___ by which one can understand what others are saying.
(a) words, syntax, meaning, grammar
(b) Grammar, syntax, words, meanings
(c) word, meaning, syntax, grammar
(d) meaning, words, grammar, syntax.
Ans: D

49. While listening it is important to the right environment because it will help the___ focus on what he is ___ and avoids ___.
(a) chance, reader, reading, distribution
(b) choice, speaker, speaking, disturbance
(c) choose, listener, listening, distraction
(d) change, writer, writing, discrimination
Ans: C

50. While communication with the ___,___ phrases and ___ have to be used in their ___ contexts.
(a) customers, polite, expressions, appropriate
(b) relatives, harsh, gestures, inappropriate
(c) subordinates, impolite, impressions, true
(d) audience, rude, dialogues, actual
Ans: A

You can download Communication Skills and Personality Development PDF by clicking on the following download button.

Communication Skills and Personality Development pdf

Communication Skills and Personality Development PDF Download Link

REPORT THISIf the download link of Communication Skills and Personality Development PDF is not working or you feel any other problem with it, please Leave a Comment / Feedback. If Communication Skills and Personality Development is a copyright material Report This. We will not be providing its PDF or any source for downloading at any cost.

RELATED PDF FILES

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *