Active and Passive Voice Questions and Answers PDF

Active and Passive Voice Questions and Answers PDF Download

Active and Passive Voice Questions and Answers PDF download link is given at the bottom of this article. You can direct download PDF of Active and Passive Voice Questions and Answers for free using the download button.

Active and Passive Voice Questions and Answers PDF Summary

Hello friends, here we are going to provide Active and Passive Voice Questions and Answers PDF for all of you. Active and Passive Voice both are very important topics which are comes in the English Grammer subject. As you are already aware, there are many rules that are followed in the English Language, especially grammar.

Right from the sentence structure, tenses, voice, usage of prepositions, nouns, etc., there are many rules that have to be followed. These rules are quite simple, even though at first they may appear complicated. When you follow these rules properly, you can master the English Grammar tricks with ease.

In IBPS exams and many competitive exams, you will come across many questions about English Grammar. Among these, there are questions related to active and passive voice. Let us look at this topic in detail. Through this article, you can easily get Active and Passive Voice Questions and Answers in pdf format which can be very useful for you.

Active and Passive Voice Questions and Answers PDF: Difference Between Active and Passive Voice

Active voice

In most English sentences with an action verb, the subject performs the action denoted by the verb. Because the subject does or “acts upon” the verb in such sentences, the sentences are said to be in the active voice.

Passive voice

One can change the normal word order of many active sentences (those with a direct object) so that the subject is no longer active, but is, instead, being acted upon by the verb – or passive. Because the subject is being “acted upon” (or is passive), such sentences are said to be in the passive voice.

NOTE: Colorful parrots living in the rainforests cannot be changed to passive voice because the sentence does not have a direct object.

Active and Passive Voice Questions and Answers PDF

Q1. It is possible to do this.

(a) It is possible to have done this
(b) This is possible to be done.
(c) It is possible to be done.
(d) It can be done.

Ans. (b)

Q2. I would advise you not to get on the wrong side of your boss.

(a) It would be advised by me not to get on the wrong side of your boss.
(b) It would be my advice not to get on the wrong side of your boss.
(c) You would be advised by me not to get on the wrong side of your boss.
(d) You would be adviced by me to not get on the wrong side of your boss.

Ans. (c)

Q3. The traitors should be shot dead.

(a) They should have shot the traitors dead.
Page 2 Follow us: Official Site, Telegram, Facebook, Instagram, Instamojo
(b) They shot the traitors dead.
(c) They should shoot the traitors dead.
(d) They shall shoot the traitors dead.

Ans. (c)

Q4. This is being taught by her.

(a) She is teaching this.
(b) This will be taught by her.
(c) She can teach this.
(d) She has to teach this.

Ans. (a)

Q5. Call my neighbour immediately.

(a) Let my neighbour be called immediately
(b) My neighbour is to be called immediately.
(c) Let my neighbour called immediately.
(d) My neighbour was to be called immediately.

Ans. (a)

Q6. Who completed it?

(a) It was completed?
(b) Was it completed?
(c) By whom it was completed?
(d) By whom was it completed?

Ans. (d)

Q7. Do they sell fruits?

(a) Do fruits sold by them?
(b) Are fruits sold by them?
(c) Do fruits sell by them?
(d) Do fruits be sold by them?

Ans. (b)

Q8. I bought a new dress last month.

(a) Last month a new dress was bought by I.
(b) Last month a new dress was bought by me.
(c) Last month a new dress is bought by me.
(d) Last month a new dress had been bought by me.

Ans. (b)

Q9. You are requested to dismiss him.

(a) Please dismiss him.
(b) I request you to dismiss him.
(c) He requests you to dismiss him.
(d) I plead you to dismiss him.

Ans. (a)

Q10. Sumit will be visiting Delhi next week.

(a) Delhi will be visited by Sumit next week.
(b) Next week Sumit will visit Delhi.
(c) Next week Sumit is going to visit Delhi.
(d) None of the option is correct.

Ans. (d)

Q11. Sameer could be doing anything else but sleep.

(a) Anything else but sleep could be done by Sameer.
(b) Sameer could do anything else but sleep.
(c) Anything else but sleep could have been done by Sameer.
(d) None of the option is correct.

Ans. (d)

Q12. The news surprised us.

(a) We had been surprised at the news.
(b) We had being surprised by the news.
(c) We were surprised at the news.
(d) We had surprised by the news.

Ans. (c)

Q13. This box contains twelve coins.

(a) Twelve coins are contained by this box.
(b) Twelve coins are contained in this box.
(c) Twelve coins have been contained by this box.
(d) Twelve coins are in this box.

Ans. (b)

Q14. I have to do my homework.

(a) My homework has to be done by me.
(b) My homework to be done.
(c) My homework has been done by me.
(d) My homework has been done.

Ans. (a)

Q15. Citrus peel tastes bitter.

(a) Citrus peel is bitter when it is tasted.
(b) Citrus peel is bitter when tasted.
(c) Citrus peel has a bitter taste.
(d) Citrus peel is tasted bitterly.

Ans. (a)

Active and Passive Voice Rule

Rule No. 1. As mentioned earlier, the structure of the sentence will be reversed in Passive Voice. The places of the Subject and the object will interchange. The subject will shift to the place of the Object and the object will take the place of the Subject in Passive Voice.

Example:

Active Voice: He buys a camera.

Passive Voice: A camera is bought by him.

Rule No. 2. Only Past Participle Form or 3rd form of a verb (e.g. eaten etc) will always be used as the main verb in Passive voices for all tenses. No other form of the verb will be used as the main verb. It can be seen in all the examples given on this page.

Rule No. 3. The word “by” will be used before the subject in the Passive voice.

Example:

Active Voice: She drinks water.

Passive Voice: Water is drunk by her.

Rule No. 4. Other words such as ‘with’ or ‘to’ may also be used instead of the word ‘by’ depending upon the subject of the sentence. These words are used in very few cases. The word ‘by’ is used in most cases.

Examples:

Active Voice: I know him.

Passive Voice: He is known to me.

Active Voice: Water fills a tub.

Passive Voice: A tub is filled with water.

You can download the Active and Passive Voice Questions and Answers PDF by using the following download link.

Active and Passive Voice Questions and Answers pdf

Active and Passive Voice Questions and Answers PDF Download Link

REPORT THISIf the download link of Active and Passive Voice Questions and Answers PDF is not working or you feel any other problem with it, please Leave a Comment / Feedback. If Active and Passive Voice Questions and Answers is a copyright material Report This. We will not be providing its PDF or any source for downloading at any cost.

RELATED PDF FILES

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *