8th Standard Hindi Textbook PDF

8th Standard Hindi Textbook PDF Download

8th Standard Hindi Textbook PDF download link is given at the bottom of this article. You can direct download PDF of 8th Standard Hindi Textbook for free using the download button.

8th Standard Hindi Textbook PDF Summary

Dear readers, here we are presenting the 8th Standard Hindi Textbook PDF to all of you. There are many students who are looking for a Hindi textbook PDF which is very important for either academic examination or for a competitive examination to score significant marks.

If you are preparing for any kind of government examination then you can also use this textbook for the preparation and can gather detailed information on any topics in the Hindi subject. This textbook PDF of Hindi consists of a huge number of exercises also for the students.

8th Standard Hindi Textbook PDF

(1) भाषा के लिखित रूप में बात बताते हैं।

(A) बोलकर
(B) लिखकर
(C) (A) और (B) दोनों
(D) इनमें से कोई नहीं
Answer-(B)

(2) भारत की राष्ट्रभाषा है।

(A)उर्दू
(B) हिंदी
(C) अँग्रेजी
(D) इनमें से कोई नहीं
Answer-(B)

(3) व्याकरण भाषा के बताता है।

(A) नियम
(B) काम
(C) (A) और (B) दोनों
(D) इनमें से कोई नहीं
Answer-(A)

(4) पुष्प कौन-सा शब्द है ?

(A) तत्सम
(B) तद्भव
(C) देशज
(D) विदेशज
Answer-(A)

(5) उ, ऊ के उच्चारण स्थान है ?

(A) दन्त
(B) कण्ठ
(C) ओष्ठ
(D) होठों
Answer-(D)

(6) ए, ऐ, ओ, औ कौन सा स्वर है ?

(A) हस्व स्वर
(B) दीर्घ स्वर
(C) संयुक्त स्वर
(D) इनमें से कोई नहीं
Answer-(C)

(7) मात्राएँ कितने प्रकार के होते है ?

(A) दो
(B) तीन
(C) पाँच
(D)सात
Answer-(B)

(8) हिन्दी में व्यंजनवर्णो की संख्या कितनी है ?

(A) 22
(B) 10
(C) 33
(D)30
Answer- (C)

(9) कवर्ग का उच्चारण-स्थान है ?

(A) मूर्धा
(B) दन्त
(C) ओष्ठ
(D) कण्ठ
Answer-(D)

(10) पवर्ग का उच्चारण स्थान है ?

(A) दन्त
(B) कण्ठ
(C) ओष्ठ
(D) मूर्धा
Answer-(C)

(11) टवर्ग का उच्चारण स्थान है ?
8th Standard Hindi Textbook pdf

8th Standard Hindi Textbook PDF Download Link

REPORT THISIf the download link of 8th Standard Hindi Textbook PDF is not working or you feel any other problem with it, please Leave a Comment / Feedback. If 8th Standard Hindi Textbook is a copyright material Report This. We will not be providing its PDF or any source for downloading at any cost.

RELATED PDF FILES

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *