2nd PUC History Notes PDF in Kannada

2nd PUC History Notes Kannada PDF Download

2nd PUC History Notes in Kannada PDF download link is given at the bottom of this article. You can direct download PDF of 2nd PUC History Notes in Kannada for free using the download button.

2nd PUC History Notes Kannada PDF Summary

Dear readers, here we are offering the 2nd PUC History Notes PDF in Kannada to all of you. History is one of the most interesting and important subjects in the education system because one needs to find history so that they can know from where they have come.

There are many people who thought that history is a bearing subject but it is not true because history is the symbolism of the progress of the nation and a particular segment of the culture and traditional development of a community for the growth in the future.

2nd PUC History Notes PDF in Kannada

Question 1.
Who was the First Consul of France?
Answer:
Napoleon was the First Consul of France.

Question 2.
Who was Admiral Nelson?
Answer:
Vice-Admiral Nelson was the Commander of the Royal British Navy, who defeated the French navy of Napoleon in the battle of Trafalgar in 1805, even though he lost his life in the battle.

Question 3.
In which year did Napoleon Bonaparte crown himself as the Emperor of France?
Answer:
In 1804, Napoleon crowned himself as the Emperor of France.

Question 4.
Who established the Bank of France?
Answer:
Napoleon established the Bank of France.

Question 5.
Which University was founded by Napoleon Bonaparte?
Answer:
The University of France was founded by Napoleon Bonaparte.

Question 6.
Who imposed the Continental System?
Answer:
Napoleon Bonaparte imposed the Continental System, to weaken England’s trade and
commerce.

Question 7.
Where did Napoleon Bonaparte die?
Answer:
Napoleon Bonaparte died on the Island of St. Helena.

Question 8.
Which was the last battle of Napoleon Bonaparte?
Answer:
Waterloo Was the last battle of Napoleon Bonaparte.

Question 9.
Who is called as the second Justinian?
Answer:
Napoleon Bonaparte was called as the second Justinian.

Question 10.
In which year was the Battle of Waterloo fought?
Answer:
Battle of Waterloo was fought in 1815.

Question 11.
Who was called the ‘Child of the French Revolution’?
Answer:
Napoleon Bonaparte was called the ‘Child of the French Revolution’.

Question 12.
Who destroyed the French Navy in the Battle of Trafalgar?
Answer:
Vice-Admiral Nelson destroyed the French Navy in the Battle of Trafalgar.

Question 13.
“I am the child of the Revolution” and “I destroyed the Revolution”. Whose statements ‘ were these?
Answer:
These were Napoleon Bonaparte’s statements.

Question 14.
Who said that “I was born, when my country was dying”?
Answer:
Napoleon Bonaparte.

Question 15.
What was Napoleon’s Religious Treaty with the Church known as?
Answer:
The Religious Treaty with the Church was known as Concordat.

Question 16.
Who is called the Father of Italian Unification?
Answer:
Joseph Mazzini is called as the Father of Italian Unification.

Question 17.
What is Carbonari?
Answer:
Carbonari was one of the Secret Societies of Italy in the early nineteenth century, who were active in creating opposition to foreign rule.

Question 18.
Who founded Young Italy?
Answer:
Joseph Mazzini founded Young Italy.

Question 19.
Who said, “Pen is mightier than Sword”?
Answer:
Joseph Mazzini said that “Pen is mightier than Sword”.

Question 20.
Who published the paper ‘Risorgimento’?
Answer:
Count de Cavour published the paper ‘Risorgimento’ (Rebirth).

Question 21.
Who helped Sardinia and Piedmont in their war against Austria?
Answer:
Count de Cavour helped Sardinia and Piedmont in their war against Austria.

Question 22.
Which treaty was concluded after the war between Austria and Sardinia?
Answer:
Treaty of Villa Franca in 1859 was concluded after the war between Austria and Sardinia.

Question 23.
Who established the Red Shirt Army?
Answer:
Garibaldi established the Red Shirt Army.

Question 24.
Who was the first King of United Italy?
Answer:
Victor Emmanuel II was the first King of United Italy.

Question 25.
Name the capital of United Italy.
Answer:
Rome was the first Capital of United Italy.

Question 26.
When was Italy unified?
Answer:
1870 A.D.

Question 27.
What was the Italian movement for unification known as?
Answer:
Risorgimento (Rebirth).

Question 28.
Which secret organization was associated with the early stage of Italian unification?
Answer:
Carbonari.

Question 29.
Which society was founded by Mazzini?
Answer:
Young Italy.

Question 30.
Who was the King of Piedmont during the Italian unification?
Answer:
Victor Emmanuel-II was the King of Piedmont and Sardinia.

Question 31.
Which organization was founded by Garibaldi?
Answer:
Red Shirts organization was founded by Garibaldi.

Question 32.
What was the great belief of Garibaldi?
Answer:
The unification of Italy is only possible by the sword.

Question 33.
Who liberated Naples and Sicily from the rule of Bourbons?
Answer:
Garibaldi liberated Naples and Sicily from the rule of Bourbons.

Question 34.
What was the famous policy of Bismarck?
Answer:
Bismarck said that ‘The great questions of the time will not be resolved by speeches and majority decisions but by ‘iron and blood’. This became popular as the ‘Blood and Iron’ policy of Bismarck.

Question 35.
In which year did Prussia attack Denmark?
Answer:
The combined armies of Prussia and Austria attacked Denmark in 1864.

Question 36.
Which King of Denmark declared the annexation of Schleswig and Holstein?
Answer:
King Christian IX of Denmark declared the annexation of Schleswig and Holstein.

Question 37.
Which treaty ended the Austro-Prussian war?
Answer:
The Treaty of Prague ended the Austro-Prussian war.

Question 38.
Which treaty ended the Franco-Prussian war?
Answer:
The Treaty of Frankfurt ended the Franco-Prussian war.

Question 39.
When was Germany unified?
Answer:
In 1871 A.D.

Question 40.
Who was the architect of the unification of Germany?
Answer:
Otto von Bismarck.

Question 41.
Who was the King of Prussia during the Germany unification?
Answer:
‘Kaiser’ William.

You can download the 2nd PUC history notes pdf in Kannada by clicking on the following download button.

2nd PUC History Notes pdf

2nd PUC History Notes PDF Download Link

REPORT THISIf the download link of 2nd PUC History Notes PDF is not working or you feel any other problem with it, please Leave a Comment / Feedback. If 2nd PUC History Notes is a copyright material Report This. We will not be providing its PDF or any source for downloading at any cost.

RELATED PDF FILES

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *